PLAYGROUNDS

“What in the world are we going to do? Play, Seriously?

Isn’t that just for little kids running around, or for those actors on stage pretending to be something else?”

Laten we die sceptische blik eens omdraaien. Kinderen en spelen – ja, dat begrijpen we. Onze focus heeft daar altijd gelegen als het om dit onderwerp gaat. Maar de wetenschappelijk onderbouwde studies waar wij volwassenen zo van houden, zijn relatief nieuw als het gaat om de effecten van spelen op volwassenen.

Dus laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste keer dat je in die speelse modus zat?

Kun je je überhaupt herinneren wanneer dat was?

Hier komen de Playgrounds om de hoek kijken.

Niet letterlijk in een zandbak (hoewel dat niet uitgesloten is).

Omdat wij volwassenen het gewoonweg verleerd zijn, of er geen prioriteit aangeven. Always important stuff to do!

Er zijn verschillende soorten Playgrounds

In essence, play for grown-ups is not just about having fun (although that’s important too). Het is een manier om verschillende aspecten van het leven te verrijken, van mentaal en emotioneel welzijn tot sociale verbindingen en persoonlijke groei.

Learn to do stuff with fun. At work and in life.

Laten we de feiten bekijken:

  • Spelen is echt de vaardigheid die je moet leren om bij te blijven in deze snel veranderende wereld.
  • Reading the first fact makes you feel in some kind of way. Ook jij hebt een mening over spelen voor volwassenen.
  • Je kan nog zoveel leren, lezen, weten, horen en toch komt het er niet uit. Spoiler alert, Play is the answer. De oplossing zit niet in je hoofd, maar in het eruit krijgen.
  • “Eerst zien dan geloven”, zeg je? Dat geldt voor iedereen. Dat is een feit. Maar spelen moet je ervaren, keer op keer. Pas dan kun je erin gaan geloven. Helaas zijn we als volwassenen verleerd hoe te spelen. I will make you believe again.

Wat ik niet met je zal doen:

  • Je laten oefenen voor een optreden.
  • Je regieaanwijzingen geven of je lesgeven.
  • Je uit je comfortzone duwen, sterker nog; het is veel fijner om je eigen comfortzone al spelend een stukje uit te rekken.
  • Je laten spelen als een kind; dat kan niemand behalve kinderen.

Hier is mijn “drop the mic”-moment en het bewijs dat het werkt:

Ik heb mij aangemeld omdat ik het fijn vind om mezelf creatief te uiten zonder dat het direct iets moet opleveren, zoals een voorstelling of een kunstwerk. Op mijn werk ben ik al veel bezig met doelen, nu wilde ik gewoon ff niks. Ik merkte al vrij snel na de eerste keer dat het toch meer opleverde dan ik in eerste instantie dacht, ik werd – volgens mijn gezin-  vrolijker en minder streng haha. Het geeft mij ook een bak energie waar ik de hele week nog profijt van heb. Het is zo lastig uitleggen eigenlijk, het is NIET spelen net zoals kinderen. Maar spelen zoals jezelf en dat is toch al heel lang geleden. (Mieke, 46 jaar leidinggevende).

Still wondering, why bother? Nou, het is omdat de Playgrounds je een kans bieden voor groei en transformatie die weinig andere ervaringen kunnen geven. Je zult versteld staan van hoe zelfs een vleugje speelsheid nieuw leven in je wereld kan blazen.

Zij gingen je al voor,

Ik doe al enkele jaren aan improvisatie. Ik heb meegedaan om me vrijer te voelen op het podium en niet zo afhankelijk te zijn van de reacties van het publiek. Tijdens het spelen op de Playgrounds ontdekte ik waar mijn kracht en plezier liggen. Dit helpt me enorm bij improvisatie, maar ook in mijn werk. Het Playfulness idee van “hoe kan ik dit leuk maken voor mezelf?” draag ik met me mee op het podium, in mijn werk, eigenlijk in alles. (Kim, 34 jaar, theatermaker)

Meer lezen over Playfulness?

Margo Jungerius