Geen ervaring? Geen probleem.

Hoe wij zonder ervaring een theaterschool, theater en theaterbedrijf hebben opgezet.

De meest gestelde vraag is misschien wel:  “Hoe hebben jullie dat gedaan?” of beter geformuleerd;

“Hoe transformeer je een droom in een bloeiende onderneming?”

The easy answer: speel!

Het begon allemaal met het verlangen om ‘iets’ met theater te doen, en dat verlangen leidde tot een onderneming die nu bloeit.

We begonnen met theaterproducties omdat ik verzot was op acteren en Claudia een passie had voor regisseren. Dit waren onze passies sinds onze kindertijd. Claudia was altijd gefascineerd door creëren – had bijvoorbeeld een eigen radio show- en ik, tja, ik was altijd degene die toneelstukjes bedacht en dansjes opvoerde. Als je je afvraagt waar je moet beginnen, begin dan bij het begin: wat vond je als kind het leukst om te doen?

Maar dan, hier volgen 9 tips om vanuit een speelse gedachte jouw onderneming te leiden of om op te zetten:

1. Volg je passie

We deden alleen wat we leuk vonden. Het maakte ons niet uit wat de doelgroep wilde of welk product daarbij zou passen. We waren egoïstisch in onze keuzes, en dat is juist wat ons motiveerde. Bij elke stap die we zetten is de vraag; How is this going to be more fun for me? Echt het werkt. Want anders hou je het niet vol.

2. Keep your day job

Iek, Wat???Jazeker, keep your day job. We begrijpen de overtuiging dat je alles opzij moet zetten voor je bedrijf, maar doe dat alleen als je er de komende (vul hierin hoeveel jij nodig hebt) maanden van kunt leven zonder stress over geld. Geldzorgen belemmeren namelijk je speelsheid, en zonder speelsheid is er geen creativiteit. Gewoon in loondienst blijven totdat je zeker weet dat je fulltime kan gaan ‘spelen’. 

3. Laat je inspireren door anderen

Er is geen schaamte in het kijken naar anderen voor inspiratie. Kinderen leren ook door hun ouders na te doen met kopieergedrag. We zijn altijd open over de inspiratie die we halen uit anderen. Zo hebben we onze theatermakersleerlijn geïnspireerd op ITA en de diamant, en daar zijn we zelfs trots op, het staat overal vermeldt.

4. Als het niet meer vrij voelt, stop dan

Als iets niet langer als vrijheid voelt, of als er externe druk ontstaat, geen flow ervaring, dan is het tijd om te stoppen. We zijn even snel met het stoppen van een idee als met het starten ervan, maar we gooien nooit ideeën weg en schromen niet om ze later weer op te pakken. Als je mij al langer volgt dan weet je dat de Palygrounds al een paar jaar geleden is opgestart en nu ga ik er weer mee verder. Want de tijd is rijp!

5. Beetje bluf is niet duf

“Beetje bluf is niet duf” is ons motto. Terwijl je leert en bijstuurt, kun je toch rekeningen versturen. Je bent namelijk nooit helemaal klaar met leren, dus wanneer te starten om jezelf als professional te zien is een vaagbegrip.

Neem ons: we begonnen training acteurs aan te bieden voordat we zelfs maar een formele opleiding hadden gevolgd. Starten en dan bijsturen.

6. Speel met verschillende rollen

Probeer verschillende rollen uit om te ontdekken wat je het leukst vindt om te doen. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik het liefst als mastermind werk en niet als regisseur. Zelfs niet meer als docent. Dat was een eyeopener voor mij, en dat kwam alleen door alles te proberen. Dat gezegd hebbende, probeer het wel uit. Walk the talk zeggen wij ook altijd. Een websmaster inhuren (dat is mijn droom)? Eerst zelf uitproberen Margo (bij deze).

7. Omarm het plezier van falen

We hebben duizenden fouten gemaakt, in opdrachten, samenwerkingen en met elkaar. Een voorbeeld you ask? Wij hebben ooit een productie gestart zonder eerst de financiën rond te hebben, oeps! De subsidies hadden maar deels uitgekeerd en toen zaten we met een groot begrotingsgat. Dubbel oeps. Maar hier is het mooie: we hebben ervan geleerd, en tegenwoordig geven we elkaar een high five na elke fout.

8. Collega’s als vrienden

Wij beschouwen onze collega’s, opdrachtgevers, zzpers, vrijwillgers als vrienden. Als je met ons werkt, krijg je alle ups en downs van ons mee. Wij zijn super loyaal en zullen er altijd voor je zijn maar we zijn ook eerlijk en naast lol willen we mooi werk zien. De mensen die blijven zijn degenen die echt bij ons passen. A team that sweats together, sticks together. We hebben het een tijdje anders geprobeerd, professioneler enzo, maar dat paste gewoon niet bij wie we zijn.

9. Werk nooit vrijwillig

We doen nooit iets vrijwillig. Dat klinkt misschien hard, maar in onze vrije tijd willen we zelf spelen. Dat hebben we hard nodig, om zelf bij te blijven onze snel veranderde wereld. Ook hierin, maak keuzes voor jou. Het zijn jouw uren.

Onze toewijding aan speelsheid is wat ons heeft geholpen om van onze droom een levendige bedrijf te maken.

Dus, als je je afvraagt hoe je van droom naar onderneming kunt gaan, onthoud dan: speel, volg je passie, wees niet bang om te falen, en omring jezelf met de juiste mensen. Het is de speelsheid die de brandstof is voor creativiteit en succes.

Wil je door te spelen ook ontdekken wij jij bent als professional en waar je passie van op aangaat? Of mogelijk heb je een droom en wil je er nu echt voor gaan?

Schrijf je dan in voor de Professional Playgrounds.

Margo Jungerius